22 november 2023

LinkedIn, of het nut van professioneel online netwerken

Professioneel online netwerken opent deuren. Het stelt je in staat om contact te leggen met mensen die je anders misschien niet zou ontmoeten in je eigen werkkring, om je expertise en ervaringen te delen en op de hoogte te blijven van de laatste trends, vacatures en ontwikkelingen in je vakgebied. Het heeft dus zeker zin je online zichtbaar te maken. Hoe en welke professionele antennes je daarvoor het best inzet? Hier is een overzicht.
Linked in

Het grootste netwerk: LinkedIn

Een van de meest populaire en effectieve platforms voor professioneel online netwerken is natuurlijk LinkedIn. LinkedIn is een sociaal netwerk dat speciaal is ontwikkeld voor professionals die hun expertise willen delen of op zoek zijn naar nieuwe uitdagingen. Zowat elke werknemer is ermee vertrouwd. Je kan er een profiel aanmaken waarin je je opleiding, werkervaring, vaardigheden, interesses en doelen laat zien. Je kunt ook lid worden van groepen die gerelateerd zijn aan je branche, functie of interessegebied, en deelnemen aan discussies, artikelen lezen en webinars volgen.

LinkedIn helpt je verder ook om je zichtbaarheid en geloofwaardigheid te vergroten, door je de mogelijkheid te geven aanbevelingen en referenties te vragen en te geven, en om je prestaties en projecten te laten zien. Bovendien kun je via LinkedIn vacatures zoeken en solliciteren, en in contact komen met recruiters en werkgevers die op zoek zijn naar talent.

Is LinkedIn een waardevol instrument voor professionals en ondernemingen? Ongetwijfeld. Als grootste professionele sociale netwerk heeft het beslist zijn waarde en houdt het je up-to-date met wat er in je vakgebied gebeurt en nieuwe opportuniteiten die zich aandienen.

Andere professionele online netwerken

Naast LinkedIn zijn er ook andere platforms voor professioneel online netwerken, zoals X (ex-Twitter), Facebook, Instagram en YouTube. Deze platforms zijn meer gericht op het delen van persoonlijke of informele inhoud, maar kunnen ook gebruikt worden om je professionele identiteit te versterken, door bijvoorbeeld tips, adviezen, meningen of inspiratie te delen over je werkgebied. Je vergroot je zichtbaarheid en komt zo in contact met anderen die je expertise delen.

Gebruik je deze sociale netwerken om je professioneel sterker te profileren, dan is het wel belangrijk om een goede balans te vinden tussen het professionele en het persoonlijke, en om rekening te houden met je doelgroep en je doelstellingen. Houd werk en privé gescheiden, da’s de gouden regel.

Naast de usual suspects bestaan er nog enkele andere, kleinere professionele sociale netwerken zoals bijvoorbeeld het Franse Viadeo, dat ook in België actief is. Terwijl het bij zijn opstart gelijke tred probeerde te houden met LinkedIn, mikt Viadeo vandaag eerder op het aanbieden van vacatures bij kleinere en middelgrote ondernemingen. Het netwerkaspect lijkt wat naar de achtergrond te zijn verdwenen. Dat maakt het minder interessant voor wie actief wil netwerken en zich wil connecteren met andere experten.

Conclusie

Professioneel online netwerken kan – voor werknemers en bedrijven – zeker voordelen opleveren, zoals het vergroten van hun kennis, het uitbreiden van hun netwerk, het verbeteren van hun reputatie, het ontdekken van nieuwe kansen en kandidaten die nieuwe carrièreopportuniteiten zoeken. Het is dus beslist de moeite waard om er tijd en energie in te investeren, en om gebruik te maken van de verschillende platforms die beschikbaar zijn. Je weet immers nooit wie je online kunt ontmoeten, en wat voor impact dat kan hebben op je professionele toekomst.

Zoek je heel gericht een nieuwe professionele uitdaging of heb je als bedrijf een expert met specifieke skills nodig? Dan schakel je beter een professionele partner in die snel de juiste match kan vinden, zoals Bridger.

Persoonlijk advies nodig? Maak een afspraak.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of zoek je als bedrijf naar een kandidaat met de juiste competenties én de beste ‘cultural fit’?
Vul even het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

Contacteer ons