22 november 2023

5 sollicitatietips die je kans op succes verhogen

Als je solliciteert wil je natuurlijk een goede indruk maken op je potentiële werkgever. Hier zijn vijf tips die je kunnen helpen om je kansen te vergroten en aangenomen te worden voor een bepaald (tijdelijk of vast) project.
solliciteer

1. Hou je cv up-to-date

Zorg voor een duidelijk en overzichtelijk cv dat je relevante vaardigheden, ervaringen en opleidingen laat zien. Vermeld ook de projecten waar je aan hebt gewerkt of aan hebt bijgedragen, en wat je rol en verantwoordelijkheden waren.

2. Een goede voorbereiding…

Bereid je goed voor op het sollicitatiegesprek. Doe onderzoek naar het bedrijf, het project en de functie waar je voor solliciteert. Bedenk ook voorbeelden van hoe jij in eerdere projecten bepaalde technische problemen hebt opgelost of hoe je hebt samengewerkt met andere professionals in je vakgebied om tot een geslaagd resultaat te komen.

3. Wees enthousiast

Laat je enthousiasme en motivatie zien. Vertel waarom je geïnteresseerd bent in het project en wat je kunt bijdragen aan het succes ervan. Wees ook positief en respectvol naar je gesprekspartner en het bedrijf toe. Vertel waarom je denkt dat jij zo goed past bij hen. De cultuur spreekt je aan, de naam en uitstraling, de manier van werken… Je kan niet wachten om te tonen dat jij voor hen de perfecte match bent!

4. Blijf jezelf

Zorg dat je tijdens het gesprek jezelf blijft. Professioneel, spontaan, open en eerlijk. Toon je technische kennis en vaardigheden. Beantwoord de vragen die je worden gesteld zo duidelijk en concreet mogelijk, en gebruik indien nodig vaktermen of diagrammen om je antwoord te verduidelijken. Als je iets niet weet, geef dat dan eerlijk toe en vertel hoe je het zou uitzoeken of leren.

5. Durf feedback te vragen

Vraag om feedback en vervolgstappen. Aan het einde van het gesprek, bedank je jouw gesprekspartner voor zijn of haar tijd en vraag je hoe het verdere verloop van het aanwervingsproces eruitziet. Vraag ook om feedback op je prestaties en wat je eventueel kunt verbeteren. Zo laat je zien dat je leergierig bent en openstaat voor verbetering.

Persoonlijk advies nodig? Maak een afspraak.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of zoek je als bedrijf naar een kandidaat met de juiste competenties én de beste ‘cultural fit’?
Vul even het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

Contacteer ons