18 mei 2023

Het belang van een goede cultural fit

De juiste persoon voor de juiste functie vinden, vraagt meer dan het afvinken van jobgerelateerde competenties, ervaring en harde skills. Voor de perfecte match moet er ook een cultural fit zijn. Maar hoe weten bedrijf en kandidaat dat ze dezelfde werkcultuur delen? We leggen het kort voor je uit.
Cultural fit

Wat is de cultural fit?

Cultural fit is een veelgebruikte term die verwijst naar de mate waarin een kandidaat past bij de waarden, normen, visie en missie van een organisatie. Een goede cultural fit kan de betrokkenheid, motivatie, productiviteit en loyaliteit van werknemers verhogen. Een slechte cultural fit daarentegen houdt het risico in op meer verloop, conflicten, stress en ontevredenheid. En dat kan je best vermijden. Zowel kandidaat als werkgever.

Aandacht voor de bedrijfscultuur bij de selectie

Hoe kan je als recruiter of werkgever de cultural fit van een kandidaat correct beoordelen? En hoe weet je als kandidaat of je het ook buiten de jobspecifieke context goed met je toekomstige werkgever en de collega’s kan vinden. Er zijn verschillende manieren om dit te achterhalen tijdens de selectieprocedure.

We lijsten een aantal aandachtspunten voor beide partijen op.

1. Cultuurassessment

Met een cultuurassessment of een persoonlijkheidstest kunnen recruiters al tijdens de selectie meten wat de voorkeuren, stijlen en waarden van een kandidaat zijn en die vergelijken met deze van het bedrijf dat op zoek is naar nieuwe competente werkkrachten.

2. Gedragsgerichte vragen

Door gedragsgerichte vragen te stellen tijdens het sollicitatiegesprek kan je als HR-professional al gauw zien hoe een kandidaat reageert op situaties die typisch zijn voor de organisatiecultuur. Bijvoorbeeld: “Hoe ga je om met feedback?” of “Hoe werk je samen met anderen in een team?”

3. Het volledige team

Meerdere mensen uit verschillende afdelingen of teams betrekken bij het interviewproces levert een vollediger beeld van een kandidaat op en geeft meer inzicht in hoe die zich in verschillende situaties gedraagt.

4. Meeloopstage

Het organiseren van een proefdag of een meeloopstage is altijd een goed idee. Het geeft de kandidaat de kans om de werkomgeving, de collega's en de taken te ervaren en beter in te schatten of er een match is.

5. Referenties

Vraag/geef referenties of feedback van vorige werkgevers of collega's over de samenwerking en communicatie. Dat maakt het voor iedereen extra duidelijk.

Conclusie

Het selecteren en rekruteren van kandidaten op basis van cultural fit is niet alleen belangrijk voor de organisatie, maar ook voor de kandidaat zelf. Een goede cultural fit kan zorgen voor meer werkplezier, groei en ontwikkeling. Een slechte cultural fit kan daarentegen zorgen voor frustratie, verveling en burn-out. Daarom is het voor beide partijen een must om niet alleen te kijken naar de technische functievereisten, maar ook naar de persoonlijke eigenschappen die iemand moet hebben om te passen bij de organisatiecultuur.

Persoonlijk advies nodig? Maak een afspraak.

Ben je toe aan een nieuwe uitdaging? Of zoek je als bedrijf naar een kandidaat met de juiste competenties én de beste ‘cultural fit’?
Vul even het contactformulier in en we nemen zo snel mogelijk contact met jou op!

Contacteer ons